projectgoldengoat.blogg.se

På tempeltur

Publicerad 2017-10-05 03:34:01 i Allmänt,

Kambodja och Siem Reap är kända för sina många tempel. Många byggdes på 900-1200 talet och har blivit förstörda och övergivna av krig och djungeln har tagit över. Mest känt är världsarvet Angor Wat som många gånger får symbolisera alla tempel. Men alla är unika! 


I tre dagar har vi med hjälp av guide tagit oss igenom ett fåtal av all tempel utanför Siem Reap: Angkor Wat, Angkor Thom med Bayeon, Ta Prohm och Bantey Srei. 

Angor Wat är fantastiskt med sina utsmyckningar och möjligheten att ta sig längst upp på toppen av detta 'tempelberg'. Det är också det mest besökta så man är inte ensam. Angkor Thom är det största området med egen vallgrav på 3*3 km. Här finns många tempel men det största är Bayeon med sina 196 Buddha huvud. 

Ta Prohm är det sk djungeltemplet och känt från filmen Tomb Raider med Angelina Jolie. Detta tempel har man låtit vara mer orört så här växer träden in i tempelbyggnaden. Detta blev min favorit. Längre bort från Siem Reap (ca 1 tim bilresa) ligger det sk rosa templet, Bantey Srei. Det är byggt av röd sten men rosa var att ta i. Här saknas tak eftersom det under storhetstiden var av trä och numera saknades helt. 

Vilken rikedom och makt detta herravälde hade för ca 1000 år sedan. Miljontals människor levde i och omkring dessa tempel. Det fanns tydliga vattensystem med reservoarer och dränering. Idag är så mycket förstört och plundrat. Templen har gått från hinduiskt till buddistiskt och tvärtom, krig och djungel har förvandlat dessa palats till lite av stenkyrkogård. Men med bra guide så blev stenarna 'levande' igen! 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela