projectgoldengoat.blogg.se

Äntligen klar med distanskurser!

Publicerad 2016-05-22 15:29:52 i Allmänt,

Idag har vi firat att Simon har klarat av båda ämnena svenska och tyska för årskurs 9 på distans. Att klara av båda ämnena på toppen av sitt vanliga skolarbete och på betydligt kortare tid än ett normalt läsår (han fick böckerna i november!) är fantastiskt bra jobbat. Det har suttit hårt inne många gånger att avsätta tid på helgerna och motivationen är sådär. Men nu är det gjort!!

Man kan ju undra om man verkligen måste läsa svenska och tyska. Tyskan hade han kunnat skippa, men eftersom han hela högstadietiden haft högt betyg i tyska så resonerade vi att han får göra ett försök att få ett slutbetyg från grundskolan ändå. Och det gick! Svenskan däremot är jätteviktig, av flera anledningar. 

Den första anledningen är att svenska som ämne är ett behörighetskrav för gymnasiet. Tänk om vi bara stannat ett år... Den andra anledningen är att även om vi nu stannar och kommer hem till Sverige mitt i en gymnasietid - då krävs fortfarande svenska för behörighet. Det tredje handlar mer om att kontinuerligt fortsätta lära sig sitt modersmål. Det finns studier som visar att elever som är duktiga i sitt modersmål har nytta av det även i andra ämnen, tex andra språk. 

Det finns även en fjärde anledning till att fortsätta läsa svenska som svensk. Den anledningen är kanske minst "formell" men nog så intressant. Som svensk finns det ett land i världen som man alltid är välkommen till - Sverige. Ett land där du kan plugga på både gymnasiet och högskola/universitet utan kostnad. Men det kräver att du kan svenska! 
 
Även nästa år blir det alltså svenska på distans. Då är det också Tildas tur att prova Sofia Distans utbildning. Hon har i år haft möjligheten att ha svenska lektioner efter skolan men i skolans lokaler via Svenska Skolans verksamhet här i Shanghai. Det ställer inte riktigt samma krav på självdisciplin och struktur som en distanskurs även om hon också haft sin beskärda del av läxor. 

Ikväll fick hon istället bjuda brorsan på chokladbollar och vi lyxade till extra mycket med glass (något som vi inte köpt på hela tiden för att det är sååå dyrt!). 



Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela