projectgoldengoat.blogg.se

3000 steg till jobbet

Publicerad 2016-08-28 15:34:53 i Allmänt,

Någon cykling till jobbet blev det ju inte tal om efter det lilla försöket för någon vecka sedan då jag stod som ett fån mitt i en korsning i centrala Shanghai, omringad av bilar, bussar, el-scootrar och cyklar. Det blir promenad, metro tre stationer och ytterligare promenad - en total sträcka på 3000 steg.

Och vad man kan förundras under dessa 3000 steg! Morgon som eftermiddag möts man av mängder av kineser på väg till sina jobb, gamla, unga, tanter och gubbar. De är alla iklädda de mest fantastiska kombinationer av kläder. Det mest fascinerande är att ingen av dem har likadana klädesplagg. Här vill man vara unik, ha sin färgglada T-shirt med tokigt texttryck, eller klänningen med stora blommor, prickar och spets eller fötterna i ett par lackskor med lite fejkad päls och korta tunnstrumpor till. Det är tur man inte är en modeintresserad italienare - då hade man inte kunnat ta sig till jobbet utan att må direkt illa.

Gubbarna på el-scootrarna har lite annan stil. Speciellt nu när det har varit varmt så är det inte ovanligt att se dem kavla upp sina vita linnen upp över magen. Jag kan nästa avundas dem denna frihet av fläkt på magen i värmen :). Hjälm har de aldrig och de vet precis hur man ska sick-sacka sig igenom dessa horder av el-scootrar och cyklar som trängs på de sk. cykelvägarna. Även som gångtrafikant får man se upp när de får för sig att korsa övergångsstället. Det går inte att lita på att de hittar bromsen snabbt nog och fötterna som släpar i marken har så slitna skor att de inte tjänar som broms om det skulle behövas.

Under de 3000 stegen är det inte ovanligt att se kinesernas morgonbestyr skötas på vägkanten/trottoaren. Mannen som bor i tält på nätterna i kvarteret bredvid, han gör sin frukost på muren intill Starbucks. Hans närmaste "granne" har hundar i bur som han säljer och tillsammans med sina djur bor han under en pressening på trottoaren. Varje morgon får man en blick av en liten söt hundvalp som man bara önskade hade haft ett annat liv än i en bur på en trottoar i centrala Shanghai. Närmare jobbet möter man kvinnor som slänger ut morgonens tvättvatten på gatan och hjälper sitt barn med toalettbestyren. Så från skratt som bubblar upp när man ser alla klädvariationer, till rädsla för att bli påkörd, till ödmjukhet inför människors olika vardagsliv. 3000 steg i känslomässig berg- och dalbana.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela