projectgoldengoat.blogg.se

Dags att läras sig mer om luftkvalitets index

Publicerad 2015-08-28 03:31:54 i Allmänt,

Idag syns inte Grand Gateways två läppstifts liknande torn från fönstret. Det är bara en smogliknande dimma på himlen. Dags att börja förstå luftkvalitets index!
 
Det finns en mängd olika appar man kan ladda ner som visar på något som kallas AQI, Air Quality Index. Detta index är en global standard för att mäta luftkvalitet och vilken effekt den har på människan. Luftkvaliteten defineras utifrån 5 olika kriterier; jordnära ozon, partiklar, CO, SO2 och NO2. Luftkvaliteten graderas sen på en index skala från 0-500. Ju högre index, desto sämre luft och desto värre hälsopåverkan. 
Idag är AQI på 178 här i Shanghai. Detta betyder ohälsosamt. 
 
Vad innebär detta för vardagen? 178 på index innebär egentligen inte så mycket mer än att luften du andas in inte är så bra. Du bör överväga hur mycket du är ute och kanske inte ska ut och springa, cykla eller aktivera dig på sådant sätt att du drar i dig stora mängder luft under en längre tid. Själv har jag valt att inte ta lång promenad idag, men kommer som vanligt åka till skolan och hämta Tilda efter hennes Rugby träning som inte kommer ställas in pga denna nivå på AQI.
 
Inomhus kör vi våra luftrenare, som vi har i alla sovrum och i vardagsrum/kök, för fullt. Så inne och speciellt när vi sover (och drar i oss mycket luft långt ner i lungorna) så kan vi känna oss lite "hälsosammare".
Låt oss hoppas AQI går neråt i helgen så vi kan fortsätta utforska Shanghai.
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela