projectgoldengoat.blogg.se

Internationellt värre

Publicerad 2016-10-30 14:15:35 i Allmänt,

Denna veckan har det varit Internationella FN dagen och det uppmärksammades i fredags på barnens skola med parad, tal och uppträdande. På lördagen ordnades internationell matfestival på samma skola. Många olika länder bjöd på sina specialiteter och i det svenska båset såldes köttbullar, kanelbullar, chokladbollar, pannkakor och pepparkakor. Två arrangemang som lockar många föräldrar till skolan och som bjuder på internationell stämning bland de 45 länder som är representerade på skolan.
 
Men hur internationella är vi som familj egentligen? Om vi börjar med staden vi bor i så är Shanghai en av världens största till invånarantal och det är klart att det finns många nationaliteter här. Detta i sin tur drar med sig en enorm variation av restauranger, affärer och tillställningar. Samtidigt ska vi komma ihåg att kineserna är MÅNGA. Det räcker med att notera på metron på morgonen att så himla många västerlänningar i stan är det nog inte :). Kanske är det inte så internationellt egentligen...
 
Däremot i våra jobb och i skolan får vi en rejäl dos av internationalitet varje dag. Allt skolarbete genomförs på engelska. Lärarna är mestadels från USA, Australien, Kanada och England. Barnen har svenska kompisar men även kompisar från Holland, USA, Kanada, Singapore, Filippinerna... Eftersom de flesta av eleverna lever samma typ av expat-bubbla liv som vi själva, så kommer naturligtvis inte alla kulturskillnader fram i skolan. Däremot på allas 'hemmaplan' så blir det tydligare med speciell mat och olika regler och krav på vad man får och inte får göra.
 
Både Patrik och jag har jobbat i stora internationella bolag i många år, så det där med att prata engelska på jobbet är inte nytt. Däremot så blir det betydligt mer här och det blandas med ord från både svenskan, danskan och kinesiskan. Patrik som enda västerlänning slungas mellan kinesiskt och danskt ledarskap varje dag, Själv har jag kollegor från 11 olika nationaliteter så där är en härlig röra av olika typer av ledarskap.
 
Internationella eller inte spelar ingen roll. Vår viktigaste lärdom på vår resa här i Shanghai måste trots allt vara en öppenhet och nyfikenhet för olikheter och och här utmanas vi och lär oss varje dag!
 
 Bilden är tagen från fredagens internationella parad på Shanghai Community International School. 
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela