projectgoldengoat.blogg.se

Kinesisk två barns policy

Publicerad 2016-11-06 09:50:00 i Allmänt,

Sedan 1979 har Kina levt med en så kallad en-barns policy. En policy som infördes för att begränsa befolkningstillväxten. Policyn skulle vara tillfällig men har alltså funnits i nästan 40 år!
 
För ett par år sedan började man lätta lite på policyn och tillät par där minst en var ensam-barn att skaffa ett andra barn. I oktober förra året togs beslut att införa en två-barnspolicy, dvs det var nu ok för alla par att skaffa två barn. I veckan meddelande man i tidningen China Daily att man nu börjat se positiva resultat av den nya policyn. Procentuellt ökar antal andra-barn 2016 jämfört med 2015. Totalt föddes ca 8.3 miljoner barn i Kina första halvåret 2016, varav 3.7 miljoner är andra-barn. 
 
Hela anledningen till två-barns policyn är en åldrande befolkning. Kineserna blir äldre och äldre och många är dem ju! Antalet arbetsföra som bidrar med skatt räcker inte i längden. Men det är inte självklart för unga kinesiska par att skaffa ett andra barn, eller barn överhuvudtaget. Många ser barn som en stor kostnad som de inte tycker sig ha råd med. Dessutom har de redan föräldrar som de ska försörja och ta hand om. Eftersom de inte har några syskon så läggs hela bördan på dem. Sen ska man ju komma ihåg att många unga, speciellt i storstäderna, lever en livsstil där barn inte riktigt finns med i bilden och där allt fokus är på dem själva (de har ju vuxit upp som ensam-barn!).
 
Vår fd lärare i mandarin är en gift kinesiska på dryga 30 år och hon och hennes man är stereotypen av ett ungt par som inte vill ha barn överhuvudtaget. Det skulle kosta dem alldeles för mycket anser dem. En ung kvinnlig, kinesisk kollega resonerar likadant men hon tillägger också att hon "inte vill ha varken sina eller hennes mans föräldrar boende hos dem". Det är väldigt vanligt fortfarande att man bor tillsammans med sina eller sin partners föräldrar och i min kollegas fall känner hon sig oerhört modern och vill inte "riskera" att hamna i gamla kinesiska vanor.
 
Kina räknar i alla fall med att år 2050 ska det finnas ytterliga 30 miljoner arbetsföra kineser i landet i ett stabilt befolkningsantal på 1.4 miljarder invånare. Enligt China Daily ser man i alla fall första positiva tecknen på vägen dit.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela