Första veckan som Ayi
Ayi betyder moster på kinesiska och är den person som sköter hemmet; städar, tvättar och lagar mat. Det är denna nya roll jag nu klivit in i. Nya och nya förresten, städa, tvätta och laga mat har jag gjort hemma i Sverige också, enda skillnaden är att här ska jag inte sköta ett jobb på 100% samtidigt.
Det finns naturligtvis en del skillnader också och den största är att laga mat eller först och främst KÖPA mat. Utbudet här är enormt men också en djungel. Vilket märke av mjölk som man välja, vågar man äta köttfärsen som köpts i lokala butiken på gatan och var finns den billigaste yoghurten...
Denna första vecka har varit ett strövtåg i att ta reda på vad man köper var. Det visar sig vara OK att köpa både färsk kyckling och köttfärs i lokal butiken. Jag vet till och med vad slaktaren håller till. Yoghurten har varit parameter för priskoll och den visar sig vara billigast i lokala butiken, i jämförelse med de stora kedjorna som Carrefour och Cityshop.
Jag har åkt metro och taxi runt för att besöka affärer som Carrefour och Cityshop och de har MASSOR, men det visar sig inte alltid vara värt besväret att kånka grejer flera km när de finns i lokala butiken på gatan. Så nu har jag bestämt (kanske lite tidigt efter bara en vecka) att storhandling blir det inte i livet i Shanghai. Här tar vi en tur per dag i de lokala butikerna och undersöker vad som erbjuds. Utbudet är tillräckligt stort för att kunna göra en middag för familjen på kvällen.
Som Ayi behöver jag bara laga mat måndag-torsdag. Fredag får jag "betalt" i form av restaurang besök med familjen. Utbudet av restauranger är också enormt, men det får vara sitt eget blogginlägg.
/Caroline